تجربه اولین اوراق مرابحه ارزی/ کاهش ناترازی گاز کشور در نتیجه تامین مالی ارزی در مرکز مبادله ایران
به گزارش ایسنا، محمود امین نژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از گازهایی که در فلرها وجود دارد، سوزانده یا مجددا به چاههای نفت تزریق میشود، گفت: این گازها میتواند با یک فناوری پیشرفته تصفیه شوند و از هدر رفت آنها جلوگیری شود؛ در نتیجه با تولید محصولات متنوع از آنها، میلیون ها دلار برای کشور ارزآوری و ارزش آفرینی شود؛ در واقع ماهیت پروژه پالایش گاز بید بلند خلیج فارس، جمع آوری گازهای همراه نفت، گازهای مشعل و یک سری منابع غنی گازی که در جنوب غرب کشور در استانهای خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و بخشی از فارس است.
تامین منابع مالی از طریق مرکز مبادله ایران
امین نژاد در خصوص تامین مالی پروژه های پالایش گاز بیدبلند توضیح داد: در بحث تامین منابع مالی، در فاز اول از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کردیم که خوشبختانه تا این لحظه بیش از ۱.۵ میلیارد دلار از بدهیهای ما به صندوق توسعه ملی با فروش محصولات این مجتمع پرداخت شده است. تصفیه گازهای پروژه مذکور، علاوه بر کاهش آلایندگی، موجب خلق ثروت و اشتغال شده است.
وی در ادامه گفت: در فاز دوم تامین منابع مالی، روش های مختلفی از سوی کارشناسان بررسی شد که پس از آن، تامین منابع مالی از روش انتشار اوراق مرابحه ارزی در نظر گرفته شد. برای اولین بار در تاریخ بانکداری جمهوری اسلامی ایران، انتشار اوراق مرابحه ارزی در سال گذشته از سوی پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و از طریق مرکز مبادله ایران اخذ شد و اولین مرحله انتشار این اوراق به ارزش ۱۰۰ میلیون یورو در بهمن ماه سال گذشته انجام شد که تمامی این منابع برای خرید تجهیزات و ماشین آلات پروژه جمع آوری گازهای مشعل صرف شد و برای ۱۰۰ میلیون یورو بخش دوم، مجددا ۵۰ میلیون یورو در ماه جاری انتشار پیدا می کند؛ انتشار اوراق ۵۰ میلیون یورویی بعدی قبل از پایان سال جاری انجام خواهد شد.
ارزآوری ۳.۳ میلیادر دلاری؛ تامین ۸ درصدی گاز شبکه سراسری
مدیر عامل پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در خصوص نقش مهم این پالایشگاه در ارزش آفرینی برای کشور توضیح داد: فاز اول پروژه «بهسازی و احداث تاسیسات جمعآوری گازهای مشعل»، در بهمن سال ۱۳۹۹ به بهره برداری رسید؛ به طوری که الان با حدود ۶۵ الی ۷۰ درصد از خوراک قابل دسترس، علاوه بر تامین ۷ الی ۸ درصدی گاز شبکه سراسری، در بخش ارزی نیز تاکنون، بیش از ۳.۳ میلیارد دلار ارز آوری داشته که در سامانه نیما عرضه شده است.
پیشرفت ۷۱ درصدی فاز ۲ پروژه
«امین نژاد» در ادامه به تشریح فرایند تامین مالی فاز دوم پروژه پرداخت و تشریح کرد: پس از راه اندازی فاز اول پالایشگاه، رسالتی که از سوی وزارت نفت بر عهده این مجموعه گذاشته شد، این بود که با توجه به جبران کمبود خوراک در صنایع بالادستی و پایین دستی وزارت نفت، اقدام به جمع آوری گازهای مشعل میدان های نفتی شرق کارون کند که در قالب ۲۵ پروژه و ۱۹ پیمانکار، در ۱۰ میدان نفتی و در گستره جغرافیایی چهار استان کشور به عهده گرفته شد؛ ما توانستیم به لطف و فضل الهی با تجاربی که از فاز اول به دست آورده بودیم، پروژه را به پیشرفت حدود ۷۱ درصدی برسانیم که تا اواخر امسال بخشی از این پروژه به بهره برداری خواهد رسید؛ تکمیل این پروژه تاثیر بسزایی در افزایش خوراک پالایش گاز بید بلند خلیج فارس و همین طور جبران بخشی از ناترازی شبکه گاز کشور دارد.
به محیط زیست توجه ویژه داریم
مدیر عامل پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در ادامه تاکید کرد: انتشار گاز های خروجی از مشعل ها میتواند برای ساکنین و زیست بوم این مناطق بسیار مخرب و زیان آور باشد که با پالایش این گازها، کمک شایانی در حفظ محیط زیست منطقه انجام خواهد گرفت.
عرضه اوراق مرابحه ارزی، بهترین روش تامین مالی مگاپروژه ها
«امین نژاد» در بخش دیگری از سخنان خود به ویژگی ها و مزایای انتشار اوراق مرابحه ارزی در مرکز مبادله ایران پرداخت و گفت: به دلیل تحریم برای تامین منابع مالی مگاپروژه های صنعتی کشور، صرفا نمیتوان از منابع مالی بانکها استفاده کرد. راه اندازی چنین پروژه هایی، نیازمند سرمایه های عظیم مالی است؛ انتشار اوراق مرابحه ارزی می تواند در مسیر تامین مالی کمک شایانی داشته باشد. این روش علاوه بر اینکه زمینه بهره برداری از منابع ارزی راکد را فراهم می کند، سوددهی ارزی مناسبی برای سرمایه گذاران ایجاد می کند.
این مقام مسئول در پایان اظهار کرد: در انتشار اوراق مرابحه ارزی که برای اولین بار در تاریخ بانکی جمهوری اسلامی ایران اتفاق افتاد، یک همکاری تنگاتنگ و موثری بین وزارت نفت، بانک مرکزی، مرکز مبادله ایران، هلدینگ خلیج فارس، پالایش گاز بید بلند خلیج فارس و بانک ملت صورت گرفت تا بتوانیم برای اولین بار مشکلات و چالش های پیش روی تامین مالی مگاپروژه ها را با یک راهکار فنی و اصولی و مبتنی بر تئوری و دانش، مرتفع سازیم.
انتهای پیام
این خبر را در تهران ورزشی دنبال کنید
منبع ایسنا